24 06 2022

CityProms in De Westerkerk op zaterdag 25 juni

CityProms

Op zaterdag 25 juni zie je bij ons twee optredens: een muzikaal optreden van dak- en thuislozen-muziekgroep Muzikale Wending en de opera Didoen Aeneas van Jong Vocaal. Hieronder lees je er meer over.

Beide optredens zijn gratis toegankelijk. Zien we je zaterdag?CityProms in De Westerkerk


Muzikale Wending

Zaterdag 25 juni
14.00 - 15.30 uur

Menslievend, solidair en bezielend: Muzikale Wending is in veel opzichten een unieke productie. Want ga maar na: muziekgroepen die gevormd worden door dak- en thuislozen, waar vind je dat? De musici spelen een groot deel van het jaar samen. Zo doen ze toch mee aan het gewone leven. In het gezelschap van anderen en gelijkgestemden. Op deze manier ontstaan nieuwe vriendschappen en neemt het gevoel van eigenwaarde toe. In de verschillende locaties van Wender, de organisatie die hulp en opvang aan dak- en thuislozen biedt, repeteren ze wekelijks. Dat doen ze onder leiding van workshopleiders van Embrace Nederland. Binnen vier jaar wordt Muzikale Wending op alle noordelijke twintig (dag)opvanglocaties van Wender uitgerold.

Muzikale Wending past volledig in het thema van CityProms Music connects, muziek verbindt. De boodschap is duidelijk: iedereen heeft het recht om erbij te horen, iedereen heeft recht op een gelijkwaardige behandeling. De deelnemers aan Muzikale Wending vinden het hartstikke leuk om voor publiek te spelen.


Jong Vocaal uit Groningen

Zaterdag 25 juni
19.00 - 20.00 uur

Jong Vocaal Groningen speelt een uitvoering van Didoen Aeneas van Purcell. Purcells opera uit 1688 vertelt de tragische liefdesgeschiedenis van de Trojaanse held Aeneas en koningin Dido van Carthago. Na Troje te zijn ontvlucht, vinden Aeneas en zijn mannen onderdak aan het hof van koningin Dido. Bij aankomst vallen Dido en Aeneas voor elkaar. Tijdens een nachtelijke storm verschijnt aan Aeneas een als de god Mercurius vermomde tovenares, die hem oproept de kust van Carthago te verlaten, en naar Italië te reizen om daar de stad Rome te stichten. Na Aeneas’ vertrek uit Carthago blijft Dido achter met een gebroken hart, en sterft van verdriet…

Deze opera wordt weinig uitgevoerd door amateurgezelschappen: het acteerwerk, de muziek en de regie zijn vaak lastig te combineren. Toch durft Jong Vocaal Groningen het in de zomer van 2022 wel aan. Het universeel aansprekende verhaal van de opera is even historisch als tijdloos. Dat wil Jong Vocaal omzetten in een moderne, strak vormgegeven enscenering, waarbij belangrijke thema’s uit de opera in een hedendaags kader worden geplaatst.

Het is het tweede bezoek van Jong Vocaal aan CityProms Festival. Het koor werd in 1996 opgericht door Nanny ter Wiel, en staat sinds 2016 onder leiding van Merlijn Wackers. Jong Vocaal Groningen neemt regelmatig deel aan nationale en internationale concoursen en behaalde in 2018 het predicaat ‘NKF topkoor’ op het Nederlands Koorfestival.Over Cityproms

Van modern klassiek tot jazz, soul en HaFaBra. Ruim tien jaar lang maakt CityProms 2022 naam als het feest van de vele smaken. Naast muziek hecht het festival sterk aan educatie, innovatie en het samenspel van honderden musici.

Er is gratis toegang, meer dan 40 concerten voor jong en oud en op meer dan 10 locaties. 22-26 juni in Leeuwarden. kijk voor meer informatie en het volledige programma op cityproms.nl 

CityProms in De Westerkerk op zaterdag 25 juni